2012. máj. 7.

Madártej darált dióval

A hétvégén Dávid anyukájával madártejet csináltunk, és ma újra kedvet kaptam hozzá, így itthon is elkészítettem.  Most megcifráztam fahéjjal és keksz darabokkal, és kicsit több lisztet is tettem bele.. hmm, megszerettem :)
Hozzávalók 5 főre:
2 l tej
10 db tojás
3 e. kanál liszt
5 e. kanál cukor
2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
1. A tejbe beleöntöm az egyik cs. vaníliás cukrot és 2 e. kanál cukrot, majd felforralom. Közben a tojásokat kettéválasztom, és a fehérjéhez hozzáadok 2 e. kanál cukrot, majd kemény habbá verem. Aztán jön a sárgája, amit összekeverek a liszttel, a vaníliás cukorral, és a maradék cukorral.
2. A munka akkor jön, ha a tej kezd feljönni. Akkor egy kanállal kis darabokat szaggatok a kemény  fehérjéből, és a kis darabokat ráteszem a tejre.  Egyszere csak keveset teszek rá, mert főzés közben a hab megnagyobbodik. Mindkét oldalát kb. 1 percig főzöm. Amikor az összes hab elkészült, akkor kiszedem egy tálba.
3. A sárgájához merítek a forró tejből, és közben kevergetem, hogy kicsit folyékony állaga legyen, majd az egészet visszaöntöm a forró tejbe, alaposan elkevergetem, és az első rotyanásig hagyom. Végül  beleöntöm abba a tálba, ahova a megfőtt fehérjéket tettem.

Ráadás: darált dió ízesítésként és díszítésként, háztartási keksz darabok, fahéj, citrom
Ti szeretitek a madártejet? :)

2 megjegyzés:

  1. yaamy, nagyon jól néz ki! egyik kedvenc édességem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a hétvégén ettem először.. nem is értem, hogy eddig miért nem volt itthon :O

      Törlés