2014. okt. 1.

Ketchup házilag

Még nyár végén, a paradicsom termésének idején, kihasználva az otthon töltött napokat, arra szántam magam, hogy megpróbálkozok a ketchup elkészítésével. Mivel apa hozott mamától egy vödör paradicsomot, az alapanyag minősége garantált volt, a többit pedig ennek a receptnek a segítségével szereztem be. Utólag sikerült szembesülnöm a ténnyel, hogy a lehető legnehezebb receptet választottam ki,  tele különleges fűszerekkel.. (nem tudtam milyen ízre számíthatok) ám összességében az ízharmónia magáért beszélt, csak ott rontottam, hogy bő fél órával tovább kellett volna főznöm, mert így szószos állaga lett, dehát gyakorlat teszi a mestert! :)
Hozzávalók:
3,5 kg paradicsom
7 dkg cukor
2 dkg 
3 g szegfűszeg
3 g fahéj
2 g szerecsendió
4 teáskanál fűszerpaprika
2 csipet curry por
3 g szardellapaszta
3 db babérlevél
1.5 dl tárkonyos fehérborecet
1 nagy db vöröshagyma
Elkészítés:
  1. Az érett paradicsomokat megmossuk, és apró kockákra vágjuk, egy jó nagy edénybe talicskázzuk, és közepes lángon nagyjából egy óráig hagyjuk főzni, hogy szépen kieressze a levét. Persze azért érdemes időnként megkavargatni!
  2. Ha már szépen elvált a héja is, akkor következik a pasztázás, amivel a paradicsom héját és magjait különválasztjuk a létől.
  3. Ezután mehet vissza az edénybe (amit nem árt előtte elöblíteni, mert ha már ilyen gondosan átszűrtük, akkor kár lenne, ha benne maradna 1-2 héj és mag), majd jöhet hozzá az összes fűszer és az ecet. Belereszeljük a vöröshagymát is, majd az egészet közepes lángon hagyjuk rotyogni.
  4. A paradicsomtól függ, hogy mennyi idő kell neki, hogy szépen besűrűsödjön, de alsó hangon azért másfél órával számoljunk, plusz itt már ajánlatos kavargatni is.
  5. Alaposan kimosott és csírátlanított üvegekbe töltjük, és ha nem akarjuk azonnal felhasználni, akkor érdemes a tetejére kevés olívaolajat önteni, így tovább eláll majd a kamrapolcon. A forró üvegeket száraz dunsztba csomagoljuk, és ha kihűltek, akkor mehet a kamrába vagy a hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése